Hummus po krakowsku

Spotkania i slajdowiska

Moje wydarzenia

Dodaj ulubione wydarzenia do sekcji moje wydarzenia, aby zawsze mieć je pod ręką.

  • niedziela, 29 stycznia 2023, 11:00

Po serii świątecznych warsztatów Kraków Story zaprasza na kolejne. Zaplanowano Niedzielne Story – nowy cykl spotkań warsztatowych odbywających się w Pawilonie Wyspiańskiego.

Agnieszka Sendor, kuratorka sekcji SMAK zaprasza na pierwsze warsztaty kulinarne w Kraków Story. Gośćmi warsztatów zostaną: Kasia Pilitowska, Bart Suder – szefowie kuchni Hummus Amamamusi oraz w roli głównej – hummus, jeden z najbardziej rozpoznawalnych znaków szczególnych Bliskiego Wschodu.
O tym, że Kraków i Małopolska to nie tylko obwarzanek wie Agnieszka Sendor, kuratorka sekcji kulinaria w Kraków Story:
Dziedzictwo naszego regionu jest niezwykłe i wyróżnia się na tle innych nie tylko historią, ale i przede wszystkim swoją różnorodnością oraz bogactwem. Możemy pochwalić się 15 produktami regionalnymi zarejestrowanymi przez UE czy ponad 200 produktami tradycyjnymi wpisanymi na ministerialną listę produktów. Obwarzanek, jabłka łąckie, suska sechlońska, kiełbasa piasczańska czy oscypek to produkty które nieodzownie wpisane są w kulinarną tradycję Krakowa i Małopolski. Ale to nie wszystko – będziemy szukać nowych smaków, inspiracji i producentów, czyli mieszkańców naszego regionu, którzy wytwarzają i nierzadko odtwarzają dawne receptury nadając im niekonwencjonalne formy – podkreśla Aga Sendor, która na pierwsze tegoroczne warsztaty w Kraków Story zaprosiła słynnych krakowskich twórców hummusu.
Kasia Pilitowska i Bart Suder to właściciele i szefowie kuchni Hummus Amamamusi. Tam, w sercu krakowskiego Kazimierza podają śniadania inspirowane kuchnia bliskowschodnią i żydowską przez cały dzień i przepyszny hummus w kilkunastu smakach. Jak sami twierdzą, to nie tylko restauracja, to dzielnicowy klub i wylęgarnia miejskich ruchów obywatelskich. Angażują się w sprawy lokalne, wspierają dzielnicowe małe biznesy, organizują zbiórki, podpisy, składają projekty w Budżecie Obywatelskim, a kiedy wybuchła wojna w Ukrainie, powołali do życia inicjatywę Zupa dla Ukrainy, wspierając jedzeniem uchodźców. Przede wszystkim jednak od 2012 roku robią hummus, o którym krążą niezwykle smaczne miejskie legendy.

Kasia i Bart od kilku lat prowadzą warsztaty robienia hummusu, zarówno takiego w wersji klasycznej, jak  i przekąsek wegetariańskich i wegańskich. Są nieskomplikowane, tak, aby uczestnicy, którzy są na różnym poziomie wtajemniczenia kulinarnego, mogli z nich w przyszłości skorzystać, a przy okazji dobrze się bawić.
Wydarzenie jest bezpłatne – od 23 stycznia uruchomione zostaną zapisy na warsztaty.

Udostępnij

Więcej

Kraków Travel
Kids in Kraków
Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.
<