Bartek Kieżun, autor bestsellerowej serii książek podróżniczo-kulinarnych, powraca z nowym projektem. W pierwszej odsłonie nowej serii łakomym okiem spogląda na jedno z najbardziej popularnych miast słonecznej Italii – Neapol. Zaprasza na spacery po placach i uliczkach, snując opowieści o ciekawych ludziach, dziwacznych zwyczajach czy niezwykłych dziełach sztuki i architektury. Ale ponieważ nie samą kulturą człowiek żyje, czytelnik odnajdzie w przewodniku sprawdzone tropy kulinarne – adresy restauracji, pizzerii i kawiarni, sklepów, które autor odwiedził i szczerze poleca. A do tego wszystkiego to, za co czytelnicy kochają Bartka Kieżuna – niebanalne przepisy kulinarne, które pozwalają odtworzyć zapachy i smaki gorącego Neapolu we własnej kuchni.
Na wydarzenie obowiązują darmowe wejściówki, które będą dostępne do pobrania od 30 kwietnia (godz. 12.00) na stronie KBF: BILETY i w aplikacji KBF: PLUS.
Rozmowę z Bartkiem Kieżunem przeprowadzi Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka TOK FM, autorka podcastu „Zabawy jedzeniem”.
Mówią, że miłość jest ślepa. Nic nie poradzę: KOCHAM NEAPOL! Co więcej — uważam, że to jedno z najbardziej fascynujących miejsc na świecie! Dlatego napisałem dla was książkę, którą sam chciałbym dostać. Znajdziecie w niej adresy barów i kaplic, knajp i kościołów, sklepów i muzeów wartych odwiedzenia, a do tego kilkadziesiąt przepisów i tyleż samo historii z miasta pod wulkanem. Jedźcie i jedzcie albo gotujcie z tej książki i siadajcie do stołu, bo zgodnie z włoskim przysłowiem: a tavola non s’invecchia, czyli przy stole nikt się nie starzeje!
Bartek Kieżun
Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, podróżnik i fotograf. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Gotuje, karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne i pisze. Publikuje w „Kukbuku”, „Twoim Stylu”, „Newsweeku” i „Wysokich Obcasach”. Jest felietonistą magazynu „Ferment”. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana. Siedmiokrotny laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Award. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku oraz Collegium Civitas.