Café ADRIA. O morzu i Europie Środkowej

Spotkania i wykłady literackie

Moje wydarzenia

Dodaj ulubione wydarzenia do sekcji moje wydarzenia, aby zawsze mieć je pod ręką.

  • wtorek, 31 maja 2022, 18:00

Adriatyk – coś więcej niż morze wiążące ze sobą wybrzeża i ludy. To także przestrzeń, gdzie ścierały się wpływy polityczne, gdzie formowała się historia i ujawniały imperialne ambicje różnych państw Europy Środkowej. Międzynarodowe Centrum Kultury zaprasza na rejs po Adriatyku i wędrówkę od jego brzegów w głąb interioru. Naszą mapą w tej podróży będzie książka Adriatyk Egidio Ivetica, a przewodnikami Robert Makłowicz i Łukasz Galusek.

Historia Adriatyku to jednocześnie historia Europy Środkowej, ale też opowieść o formowaniu się jej granic. Goście spotkania będą prowadzić nas od Zadaru i Ankony po Raguzę, czyli dzisiejszy Dubrownik, od wielkich portów i centrów polityczno-handlowych, jak Wenecja, Triest czy Dubrownik, po siedziby słowiańskich piratów i szałasy bośniackich poganiaczy osłów. Prześledzą walki o dominację w tym rejonie Republiki Weneckiej, Bizancjum, Turcji i Genui, wpływy Wiednia, Budapesztu i Belgradu.

Goście: Robert Makłowicz, Łukasz Galusek
Prowadzenie: Bartosz Wilczyński

Spotkanie odbędzie się 31 maja o godz. 18.00 w Międzynarodowym Centrum Kultury, Rynek Główny 25, sala Pod Kruki. Będzie także transmitowane na profilu facebookowym MCK.

***
Robert Makłowicz — polski krytyk kulinarny, dziennikarz, pisarz, publicysta, podróżnik i youtuber. Autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. Interesuje go historia, zwłaszcza dzieje Europy Środkowej w dobie panowania Habsburgów, szczególnie zaś dwóch ostatnich władców tej dynastii – cesarza Franciszka Józefa i cesarza Karola.

Łukasz Galusek — dyrektor programowy Międzynarodowego Centrum Kultury w Krakowie. Ekspert w dziedzinie kultury i sztuki Europy Środkowej, skupia się na związkach pomiędzy przestrzenią, pamięcią oraz tożsamością. Jest autorem ponad 150 publikacji naukowych poświęconych dziedzictwu kulturowemu Europy Środkowej, a także kwestiom pamięci i edukacji kulturalnej.

Bartosz Wilczyński — marketingowiec, zajmuje się zawodowo polskim winiarstwem, produkcją cydrów autorskich i polskich serów farmerskich. Aktywnie działa jako twórca polskiej turystyki kulinarnej. Prowadzi degustacje, warsztaty kulinarne, laboratoria i prezentacje produktów lokalnych. Komentuje i ocenia w konkursach winiarskich, cydrowych i serowarskich. Współtwórca podcastu „Radio kulinarne”.

Udostępnij

Więcej

Kraków Travel
Kids in Kraków
Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.
<