Do lepienia pierogów!
Pierogami polska kuchnia stoi – przekonamy się o tym podczas 16. Festiwalu Pierogów. W dniach 15 sierpnia nad Małym Rynkiem uniosą się smakowite aromaty: farszów z mięsa z dodatkiem złocistej cebulki, ze szpinaku, słodkiego sera, borówek i wszystkim, co dary lata jeszcze oferować mogą. Na smakoszy będzie czekać aż 15 stoisk – uważajcie, żeby się nie przejeść! W tym roku zmieniła się formuła konkursu towarzyszącego festiwalowi: zamiast prezentacji unikatowego smaku w szranki staną tradycyjne pierogi ruskie, a najlepsze z nich werdyktem jury nagrodzone zostaną statuetką św. Jacka. Wystawcy będą zabiegać również o statuetkę Kazimierza Wielkiego w kategorii przysmaku publiczności. Festiwal to nie tylko aromaty i smaki, ale i warsztaty lepienia pierogów prowadzone przez mistrzów kuchni krakowskich restauracji. A naukę umilą pokazy florystyczne w ramach towarzyszącego festiwalowi wydarzenia Cudowna Moc Bukietów i liczne koncerty ze sceny na Małym Rynku – żeby lepiej się lepiło!
(Monika Łokaj, miesięcznik „Karnet”)