Picie wody? Sen? Jagodzianka? A może telefon do przyjaciela? Jak znaleźć równowagę w świecie, który coraz częściej składa się z ekranów i… samotności? Już 24 września spotkamy się na warsztatach w Kraków Story, aby dowiedzieć się, jak zadbać o mózg i ciało oraz dowiedzieć się, co w tym wszystkim robi przyjemność. Spotkanie poprowadzi Aga Kozak, dziennikarka, współzałożycielka Festiwalu Kręgi i twórczyni warsztatów dla kobiet.
„Self-care (dbanie o siebie) to - obok zadbania o nas przez system - jedna z podstaw wellbeingu, czyli dobrostanu". To przypomnienie osobom o tym, że warto zadbać o samych siebie/samą siebie tak, by czuć się lepiej i nie tyle zmagać się ze skutkami stresu, lecz im samemu zapobiegać. Warsztaty z self-care poprowadzi Aga Kozak, kuratorka sekcji Lifestyle w Kraków Story.
„Przez lata, kiedy prowadziłam te zajęcia, widziałam kobiety kiwające głowami przy właściwie każdym punkcie szkolenia. Dlaczego? Bo to właśnie kobiety mają tendencję do tego, żeby rezygnować z siebie dla dobra innych. Podczas wykładu wykorzystuję metaforę maski tlenowej - w samolotach flight attendants mówią zazwyczaj, że „maskę najpierw zakładamy sobie a dopiero potem drugiej osobie”. W naszym życiu często o tym zapominamy, co pokazuję na przykładzie baterii - zazwyczaj dbamy lepiej o tę w naszym telefonie, niż o nas samych/same. – przekonuje Aga Kozak.
W czasie warsztatów w Kraków Story sprawdzimy co nas zasila – zaczynając od podstaw: czy pijemy wodę, i czy jemy wtedy, kiedy powinniśmy. To niby proste, ale część osób zapomina o takim podstawowym zadbaniu o swoje potrzeby, co odbija się na naszym zdrowiu psychofizycznym i satysfakcji życiowej. Porozmawiamy także o tym, jak zasilają nas nasze relacje.
Podczas spotkania przetestujemy produkty od IOSSI i Windy Woods, a także spróbujemy cascary z krakowskiej palarni Coffee Pro, która jest również dostępna w ofercie Kraków Story. Cascara to ususzona wisienka kawowa, a dokładniej suszone owoce kawowca, które niegdyś były produktem ubocznym, a dziś zyskały drugie życie dzięki kulturze specialty coffee. Cascara po hiszpańsku oznacza „skórkę” i faktycznie, jest to po prostu skórka otaczająca pestki owoców kawowca czyli ziarna. Napar z cascary przypomina susz owocowy.