Smaki i aromaty Sefaradu. Sekrety kuchni Żydów sefardyjskich.

Wystawy czasowe

Moje wydarzenia

Dodaj ulubione wydarzenia do sekcji moje wydarzenia, aby zawsze mieć je pod ręką.

  • piątek, 3 września 2021 - wtorek, 16 listopada 2021

Sieć Średniowiecznych Dzielnic Żydowskich Hiszpanii (Red de Juderías de España) - hiszpańska instytucja, której celem jest badanie i promowania kultury sefardyjskiej –opublikowała niedawno w Hiszpanii książkę “Sabores de Sefarad” (Smaki Sefaradu), autorstwa Javiera Zafry. Publikacja ta stała się inspiracją do wystawy, prezentowanej w krakowskim Instytucie Cervantesa, na którą zapraszają również Biuro Turystyki Ambasady Hiszpanii w Polsce, a także Jewish Community Centre w Krakowie. 

Smaki i Aromaty Sefaradu to wystawa, która za pomocą historycznych ciekawostek, gastronomicznych objawień i niesamowitych zdjęć odsłania najsmakowitszą część sefardyjskiego dziedzictwa. Chlubiąca się długą tradycją pierwotna kuchnia hiszpańskich Żydów po ich wypędzeniu z kraju w 1492 roku otwarła się na nowe składniki i smaki wywodzące się z miejsc, do których trafiali wygnańcy. Dania mięsne, jarskie oraz słodycze układają się w szlak ich wędrówek, pozwalają poznać uczucia i smaki. 
Jak czytamy we wstępie do książki, „żydowska kuchnia w każdym kraju opiera się na trzech fundamentach, kluczowych dla zrozumienia korzeni hebrajskiej gastronomii: mocnej tradycji kulturowej, religii oraz miłości do rodziny, która przekłada się na przywiązanie do całej wspólnoty”. 
Poznajcie te wysmakowane przepisy (makleitos), zaspokójcie apetyt i ciekawość, podziwiając kombinacje barw i woni, odkryjcie żywotność i głębię sięgającej wiele wieków wstecz kultury sefardyjskiej.

Udostępnij

Więcej

Kraków Travel
Kids in Kraków
Zamknij Nasz strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tą opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki.
<